Halitose (Slechte adem )

Slechte adem: wat kan de oorzaak zijn?

Een slechte adem komt veel voor, toch is het een onderwerp waarover we niet graag praten. Mensen hebben hun onfrisse adem zelf soms ook niet altijd in de gaten. En als iemand het wel doorheeft, leidt dat dikwijls tot schaamte en onzekerheid.

Een slechte adem is er in verschillende vormen. De adem kan bijvoorbeeld zo nu en dan onaangenaam ruiken door roken, het drinken van alcohol, het eten van sterk gekruid voedsel of knoflook. Deze ademgeuren kennen we allemaal, ze horen er min of meer ‘bij’. Dat geldt ook voor een onfrisse adem in de ochtend, een combinatie van een lage speekselproductie tijdens de slaap en afbraak van zwavelhoudende eiwitten in de mond.

Als iemand voortdurend last heeft van een slechte adem, kan dit het gevolg zijn van slechte mondhygiëne: bacteriën op de tong of tandvlees, die onaangename gassen produceren.

Wat is halitose?

Een slechte adem heet in vakjargon ‘halitose’. Bij halitose vindt iemand de geur van de eigen adem zeer onaangenaam, ook de mensen in zijn of haar omgeving merken de onfrisse adem duidelijk op. Dit kan leiden tot onzekerheid en zelfs sociale isolatie. Reden te meer om te ontdekken waar de slechte adem vandaan komt en wat er aan te doen is. Meestal is een goede behandeling mogelijk.

Wat kan ik zelf doen?

Zorg in elk geval zelf voor een goede dagelijkse mondhygiëne: poets zorgvuldig, gebruik flossdraad en ragers. Maak ’s avonds uw tong goed schoon, gebruik daarvoor een tongschraper zoals de Scrapy Tongreiniger. Deze is verkrijgbaar via o.a. dentalkit.nl

Mijn adem blijft slecht ruiken. Wat nu?

Lukt het u niet om een frisse adem te krijgen? Dan kunnen de mondzorgprofessionals van Vitalis Top Clinics u helpen.

Via een vragenlijst, een mondonderzoek, een ademtest en eventueel bacteriologisch onderzoek kan worden vastgesteld welke medische en tandheelkundige factoren een rol kunnen spelen bij uw slechte adem. Daarnaast wordt gekeken naar het type mondgeur, de oorzaak en de hevigheid van halitose. Natuurlijk wordt hierbij gebruik gemaakt van de nieuwste apparatuur en wetenschappelijke inzichten. Met de Oral Chroma bijvoorbeeld kan de oorzaak van de slechte adem duidelijk gemaakt worden: komt de halitose uit de mond of uit andere organen, zoals de longen.

De Oral Chroma kan bijvoorbeeld exact onderscheiden of de halitose uit de mond komt of uit andere organen zoals de longen. Na ongeveer 3 maanden wordt het effect van de behandeling beoordeeld. Halitose blijkt niet een aandoening waarmee de patiënt moet leren leven maar is over het algemeen goed te behandelen.

Wilt u een objectieve ademtest om uit te sluiten dat u aan halitose lijdt? Neemt u dan contact met ons op: 0172-472200  (08:30-12:30 en 13:30-17:00)